Bevat Video: Video
Ankeiler: De Groesbekers die het nog met eigen ogen hebben gezien waren destijds kinderen. Daarom roept Groesbeek Airborne Vrienden op om die verhalen te delen.

- De Groesbekers die het nog met eigen ogen hebben gezien waren destijds kinderen. Daarom roept Groesbeek Airborne Vrienden op om die verhalen te delen. Nu het nog kan.

De stichting wil groots uitpakken in 2024, om de 80-jarige herdenking van operatie Market Garden extra glans te geven. legt Marco Cillessen van Groesbeek Airborne Vrienden uit. Zo werken ze aan tentoonstellingen, een nieuwe vlag voor aan de gevels van Groesbeekse huizen en nog veel meer.

"En we hopen dat de nog levende veteranen daarbij aanwezig kunnen zijn." Dat worden er logischerwijs steeds minder en ze zijn stokoud. Zoals bijvoorbeeld de Amerikaan Eugene ‘Gene’ Metcalfe van de 82ste Airborne Divisie. Die is inmiddels 100 jaar en wordt bijna 101.

'Ik ben de enige die nog over is'

"Ik zal het nooit vergeten. Ik denk dat ik de enige ben van de compagnie die nog over is", vertelt de oude veteraan. Maar ook als er geen veteraan meer over is, blijft het om meerdere redenen zinvol om te herdenken. "Dan blijven de familieleden komen", stelt Cillessen. "Dat is één ding dat vaststaat."

En niet alleen de veteranen zijn op hoge leeftijd. Dat geldt ook voor Gelderse ooggetuigen. Cillessen: "We roepen de Groesbekers op die de oorlog hebben meegemaakt en destijds 7, 8, 9, 10 jaar oud waren om hun herinneringen van toen met ons te delen. Nu kant het nog." De Airbornevrienden komen ook graag bij deze mensen langs om te helpen die verhalen vast te leggen voor het nageslacht.

Veteraan Metcalfe vindt het prachtig dat men in Nederland nog zo bezig is om Market Garden te herdenken. "De mensen in Nederland zitten diep in mijn hart. Ik denk nog elke dag aan jullie. God zegen jullie. En dank dat jullie aan mij denken."

Wie contact wil opnemen met Groesbeek Airborne Vrienden kan een bericht sturen naar: info@groesbeekairbornevrienden.nl

Meer over

Deel dit artikel