Bevat Video: Video
Ankeiler: Onderduikers op tientallen plekken, geheime voorzieningen en stiekem documenten bewaren in het klaslokaal: Antoon Bouten deed het.

- Onderduikers op tientallen plekken, geheime voorzieningen en stiekem documenten bewaren in het klaslokaal: Antoon Bouten deed het. In de Tweede Wereldoorlog was hij niet alleen onderwijzer, maar ook een groot verzetsman in de Ooijpolder.

"Mijn moeder wist eigenlijk niet hoe gevaarlijk het was", vertelt zoon Jos Bouten, in de documentaire Wij wisten niet wat oorlog was. Hij was één van de twaalf kinderen van de onderwijzer. Bouten was het hoofd van de school. "Het was altijd meester Bouten, zo stond hij bekend. Het was een figuur van aanzien in het dorp", legt dorpsbewoner Cea Dillen-Janssen uit.

In december 1943 stonden de Duitsers plots aan de deur:

Het hoofd van de school rolde langzaam in het verzet. Hij regelde onderduikadressen en wist waar iedereen zat. Ook zorgde hij voor voedselbonnen en documenten, die hij vaak verstopte in een vakje van een schooltafeltje. Zo werd het niet gevonden. Maar in de nacht van 9 op 10 december werd Bouten opgepakt tijdens een grote razzia. Zijn gezin bleef achter.

Jos Bouten vertelt in de documentaire hoe dat ging, en wat zijn vader heeft gedaan. Zijn herinneringen en verhalen zijn vastgelegd. Net op tijd, want Jos heeft de documentaire zelf niet meer kunnen zien. Hij overleed vlak na de opnames.

Wij wisten niet wat oorlog was draait om de belevenissen van gewone mensen in de Ooijpolder. Om de ingrijpende wijze waarop de oorlog, vooral aan het eind, hun leven ondersteboven gooide. De documentaire is op vandaag en dinsdag 19 september in twee delen vanaf 17.15 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald).

Bekijk hieronder het eerste deel van de documentaire Wij wisten niet wat oorlog was.

Deel dit artikel