Ankeiler: Binnenvaartschepen mogen uiterlijk volgend jaar juli niet meer varend ontgassen. Dat meldt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

- Binnenvaartschepen mogen uiterlijk volgend jaar juli niet meer varend ontgassen. Dat meldt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Het verbod op het ontgassen van gevaarlijke stoffen stond al lange tijd op de agenda. Nu komt het er ook definitief.

Bij het lossen van gevaarlijke stoffen blijven er in tankschepen altijd nog kleine restjes achter. Onderweg naar de volgende lading worden die restjes 'ontgast' door de laadruimte open te zetten en met een ventilator droog te blazen. Die stoffen komen zo in de lucht terecht en kunnen daar gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Om die reden is het ontgassen van benzine en benzeen al verboden. Ook is het op bijvoorbeeld dichtbevolkte plekken, bij bruggen en in sluizen niet toegestaan om te ontgassen.

Het ontgassen gebeurt regelmatig, ook op de Gelderse rivieren. Exacte cijfers zijn niet bekend. Maar het ministerie liet het in 2014 voor heel Nederland onderzoeken en toen kwam het uit op 3300 gaslozingen per jaar.

In sommige provincies gelden al lokale verboden, maar een landelijk verbod was tot dusver nog niet mogelijk omdat het kabinet moest wachten op een internationaal verdrag. Dat lijkt nu in zicht, aangezien Zwitserland als laatste verdragsland lijkt in te stemmen met het verbod. Zwitserse goedkeuring wordt eind dit jaar verwacht.

Als het verbod er dan definitief is, gaat de Inspectie voor Leefomgeving en Transport ook daadwerkelijk handhaven.

Protest

In Winssen bij Nijmegen was in maart nog protest tegen het ontgassen van schepen. "De lucht is veranderd in een sluipmoordenaar", zei oud-oncoloog Jos van Loenhout destijds. Hij vond het ook een echt 'Gelders probleem', aangezien boten in andere provincies soms al niet meer mochten ontgassen. In Gelderland kon dat nog wel.

Ook stonden er meerdere protestborden in de omgeving van Winssen, waarmee mensen wilden laten zien dat het tijd was voor actie. Die actie lijkt er dan nu eindelijk te komen.

Meer over

Deel dit artikel