Ankeiler: Toen de handboeien eind februari om gingen bij Gerard van H., was dat op een flinke steenworp afstand van een boerenloods in de Ooijpolder met daarin flink wat grondstoffen voor een drugslab.

- Toen de handboeien eind februari om gingen bij Gerard van H., was dat op een flinke steenworp afstand van een boerenloods in de Ooijpolder met daarin flink wat grondstoffen voor een drugslab. Politie en justitie hadden al langer oog voor de 57-jarige Apeldoorner. Woensdag verschijnt hij samen met een 41-jarige Arnhemse medeverdachte voor de rechter wegens handel in speed. De vraag is of Van H. en zijn handlanger actief betrokken waren bij het opzetten van een drugslab in de Ooijpolder

Aan de anders zo rustige Heerbaan bij Millingen aan de Rijn is op de avond van 1 februari volop bedrijvigheid. Op basis van een tip nemen agenten er een kijkje. Zij zien hoe een personenauto er flink de vaart in zet. De politie is gewaarschuwd en zet de achtervolging in. Na een wilde rit door de Ooijpolder wordt de vluchtende auto bij Leuth klem gereden. De agenten dirigeren de twee inzittenden naar een weiland, waar ze in de boeien worden geslagen.

Pas later die nacht is duidelijk waar de twee mogelijk voor probeerden weg te komen. In een schuur op het erf van een veehouder vindt de politie een ruimte, gevuld met een flinke verzameling chemische grondstoffen én een reactieketel. Het lijkt op een drugslab in voorbereiding. Forensisch specialisten zijn lang bezig met het onderzoek.

Tong van volkszanger afsnijden

Een van de verdachten is Gerard van H., een bekende uit het criminele circuit van Apeldoorn. Het is woensdag dan ook niet voor het eerst dat hij voor een rechter staat. Al een jaar of tien is hij in beeld bij justitie voor onder meer drugshandel en afpersing. Van H. en zijn zoon zouden betrokken zijn bij een schietpartij aan de Sikkel, eind 2019, waarnaar nog altijd een politieonderzoek gaande is.

Ook waren beide verdacht in een strafproces rondom afpersing van volkszanger Frank van Etten, waarbij zij gedreigd zouden hebben de tong van de artiest af te snijden, "zodat hij nooit meer zou kunnen zingen". Dat soort praktijken leverde Van H. de bijnaam 'Holleeder van de Veluwe' op.

Inval in Apeldoorn

Maar tot nu toe was Gerard van H. telkens na korte tijd weer op vrije voeten. De laatste keer was eind vorig jaar. Hij zat toen enkele maanden vast na een inval bij zijn autobedrijf aan de Sleutelbloemstraat in Apeldoorn, waar rechercheurs productiemiddelen voor synthetische drugs en wapens vonden.

Omroep Gelderland sprak Van H. destijds. Op de vraag of hij nog toekomst had aan de Sleutelbloemstraat, antwoordde hij ontkennend. Hij was bezig een nieuwe huurwoning te zoeken, maar stond volgens eigen zeggen op een zwarte lijst bij regionale overheidsinstanties.

Nog geen twee maanden na dit gesprek pakt de politie Van H. opnieuw op, in de Ooijpolder. De strafzaak die nu aanvangt draait om bezit- en handel in speed. Maar ook om de vraag in hoeverre Van H. en zijn metgezel betrokken waren bij een drugslab in oprichting, daar in de landelijke omgeving dichtbij de Duitse grens.

'Niets met drugslab te maken'

Omroep Gelderland ging langs aan de Sleutelbloemstraat in Apeldoorn. Bij een gesprek met zijn vrouw aan het hek van de woning aan de Sleutelbloemstraat bevestigt zij dat haar man opnieuw vast zit. Maar ze zegt ook dat het haar niet zal verbazen als het allemaal net zoals vorig jaar afloopt. "Jullie zeggen drugslab, maar daar heeft hij niets mee te maken."

Ontspringt Van H. ook nu de dans? Dat hangt er van af of het Openbaar Ministerie een sterke zaak heeft. Zijn advocaat Raymond Frijns wil nu nog niet reageren.