Ankeiler: Ze krijgen er geen rooie cent voor terug.

- Ze krijgen er geen rooie cent voor terug. Museumpark Orientalis heeft van de verzekeraar te horen gekregen dat een belangrijk busje dat in vlammen opging door brandstichting, niet wordt vergoed.

De schade aan de loods waarin het voertuig stond, wordt wel vergoed. En met een beetje geluk misschien ook al het gereedschap dat in de loods stond. Of er ook geld wordt uitgekeerd voor een shovel en een grote grasmaaier die in vlammen opgingen, is nog onduidelijk.

Gebrek aan bewijs

Afgelopen maart brak tot twee keer toe brand uit op dezelfde plek in het museumpark. De eerste keer was de brandweer net op tijd om de boel te redden, de tweede keer ging alles verloren. Brandstichting, luidde de conclusie na onderzoek. De politie pakte daarvoor een vrouw op, maar moest die wegens gebrek aan bewijs al snel weer laten gaan.

Kort daarop werd de vrouw in het holst van de nacht weer gezien op bewakingsbeelden van het park. "Gelukkig is ze daarna niet meer gezien", verzucht museumdirecteur Sietse Jager.

13.000 euro nodig

Maar het park blijf wel zitten met flinke schade. Voor de shuttlebus is 13.000 euro nodig. Het museum, dat net uit enorme financiƫle ellende is opgekrabbeld, hoopt dat nu met crowdfunding bij elkaar te krijgen.

"We hebben een thermometer hier op kantoor hangen waarop staat dat er nu 2600 euro binnen is." Jager is hoopvol dat meer mensen willen bijspringen. "Anders zou het een hele aanslag op ons budget zijn, vandaar dat we deze actie bedacht hebben."

Tijdelijke oplossing

Dat busje is hard nodig om bezoekers die slecht ter been zijn te kunnen verplaatsen in het dertig hectare metende park. Voorlopig zijn ze geholpen met een oud treintje in bruikleen. Dat deed voorheen dienst op camping De Oude Molen in Groesbeek.

Daar zijn ze heel blij mee, maar het ding loopt op diesel, maakt dus veel herrie en is eigenlijk te groot voor de paden die door het park lopen. De chauffeur moet gehoorbescherming dragen en kan bezoekers onderweg niet meer te woord staan.

"We zijn net begonnen met het opruimen", vertelt de directeur. "Alle onderzoeken zijn afgrond. Dus nu zijn ze bezig om alles wat er nog van de loods over is op te ruimen. Dat is ook wel fijn." Het personeel moest steeds langs de zwartgeblakerde restanten van die verwoeste loods naar hun werk. "Die aanblik went een beetje, maar ook weer niet."