Ankeiler: Het ene moment komt het nog met bakken uit de lucht en het andere moment breekt de zon door. Het weer in Gelderland is de afgelopen dagen nogal wisselvallig.

- Het ene moment komt het nog met bakken uit de lucht en het andere moment breekt de zon door. Het weer in Gelderland is de afgelopen dagen nogal wisselvallig. Dit weekend lijkt het iets stabieler te worden.

"Het heeft de hele nacht bijna non-stop geregend, maar nu is het eindelijk droog", zegt meteoroloog Roosmarijn Knol van Weerplaza. "Dat blijft het grootste deel van de dag zo. Er komen lokaal nog wel een paar buien tot ontwikkeling en daarbij kan het stevig plenzen, maar die aaneengesloten regen hebben we achter ons gelaten."

De temperatuur loopt deze vrijdag op tot ongeveer 20 graden, met lokaal zelfs nog een graad erbij. Zaterdag en zondag zien er vervolgens ook fleurig uit. "De zon gaat steeds beter doorbreken en zaterdag zal het grotendeels droog blijven. Slechts lokaal valt er nog een bui", voorziet Knol. "De temperatuur komt ook dan weer boven de 20 graden uit. Zondag zijn er iets meer buien, maar vooral lokaal: op de meeste plaatsen houden we het langere tijd droog."

Lokale buien

Hoeveel water er uit de lucht valt, en vooral waar dat zal zijn, is moeilijk te zeggen. "Het kan zijn dat het bij jou flink losbarst terwijl je aan de telefoon hangt met je tante die vijf kilometer verderop woont, waar het zonnetje heerlijk schijnt."

Natte lente

De meteorologische lente, die van 1 maart tot en met 31 mei duurt, is tot nu toe kletsnat en behoort zelfs tot de top vijf natste lentes sinds 1906. Volgens Weerplaza zit een topdrienotering er zelfs in, omdat de maand nog een kleine drie weken duurt en het voorlopig nog niet gedaan is met de buien.

Deel dit artikel