Bevat Video: Video
Ankeiler: Tijdens de geschiedenislessen op school is er aandacht voor geschiedenis, en ook voor de Tweede Wereldoorlog.

- Tijdens de geschiedenislessen op school is er aandacht voor geschiedenis, en ook voor de Tweede Wereldoorlog. Meestal, rond de herdenkingen op 4 en 5 mei, zijn er speciale, nationale, oorlogsprojecten. Om de geschiedenis wat dichterbij te brengen is er in Groesbeek voor de dertiende keer de Klösdag, een educatieve dag op de voormalige slagvelden aan de Wylerbaan. Dit jaar op 17 mei, van 9.30.u. tot 14.30.u. Voor de organisatie tekenen de Groesbeekse Airborne-vrienden, een comité van de basisscholen in Groesbeek en het Montessori College.

Zo'n 100 scholieren

15 jaar geleden benaderde Ilze de Vries, zelf werkzaam in het onderwijs, en woonachtig op boerderij de Klös aan de Wylerbaan de Groesbeeks Airborne Vrienden. Zij stelde voor om lokaal jongeren inzicht te geven in de gebeurtenissen tijdens de Tweede wereldoorlog. Haar boerderij werd vanaf dat moment de locatie voor de Klösdag, het eerste jaar nog voor één schoolklas, nu ontvangt ze zo'n honderd scholieren op haar erf.

"In een laagdrempelige en vertrouwde omgeving staan we stil bij de impact van de oorlog. Zodat onze kinderen leren en zich meer bewust worden van het geluk dat hen omringt: veiligheid", aldus Ilze de Vries.

Vergankelijke veiligheid

De hele dag wordt aandacht besteed aan Operatie Market Garden. Lezingen en buitenactiviteiten stellen niet alleen de oorlog van toen centraal, maar vestigen ook de aandacht op de huidige situatie in Oekraïne. Een situatie die voor jong en oud de realiteit van vergankelijke veiligheid zicht- en voelbaar maakt.

Omroep Berg en Dal TV maakte onderstaande reportage over de Klösdag in 2022.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel