Ankeiler: Dit jaar houdt de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een Verkeersplein voor een schoolplein’.

- Dit jaar houdt de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. Dit wordt steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren structureel afneemt. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer.

In de provincie Gelderland doen 47 basisscholen mee aan de verkiezing, waaronder ook de Martinusschool in Millingen aan de Rijn. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de bijna 360 basisscholen die in de race zijn voor een Verkeersplein. Stemmen kan tot en met vrijdag 26 mei via deze link.

Veilig oefenen

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets. Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn, kunnen zij verkeerssituaties vaak niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

Praktijkervaring

Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan. Uit een rondvraag onder scholen die al een verkeersplein hebben, blijkt dat bijna 90 procent aangeeft dat een verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht. Bijna 80 procent van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein.

Verkeersplein en lespakket

In totaal zijn er 356 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint een basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een verkeersplein en een lespakket. Het pakket bevat: een lesprogramma van ANWB Streetwise, een set van 8 verkeersborden, twee stoplichten en een fiets. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel