Ankeiler: Gelderland kreeg de voorbije week te maken met een late stoot van Koning Winter.

Gelderland kreeg de voorbije week te maken met een late stoot van Koning Winter. Het regende, het vroor, het sneeuwde en het hagelde en niet alleen mensen kunnen daar last van ondervinden. Ook voor de vogels is dat zoeken, zegt Lars Soerink van ARK Natuurontwikkeling.

Ecologen noemen deze tijd van het jaar ook wel the hunger gap, zegt Soerink. "De eindsprint voordat de lente echt aanbreekt, en waarin het er soms nog gemeen aan toe kan gaan. En dat zien we nu wel gebeuren. Dit is echt hét moment om even in de kast te kijken of daar wellicht nog een paar vetbollen liggen, of een aangebroken pak met vogelvoer."

Eerder toonde Brits onderzoek al aan dat met er name in de tweede helft van de winter en in de vroege lente te weinig voedsel te vinden is voor vogels. De meeste vogels die je in je tuin of op je terras kunt spotten zijn zaadeters, en die vogels zoeken hun voedsel in de winter uitsluitend op de grond. Veel vogels overleven de winter daardoor niet, zegt de Vogelbescherming.

Heb je geen vetbollen of vogelvoer meer in huis, dan is er volgens Soerink nog een alternatief. "Strooi dan wat havervlokken voor de vogels of desnoods wat pindakaas op een paar takken of op je vogelvoerplek. De vogels zullen je dankbaar zijn", aldus de ecoloog.

Meer over

Deel dit artikel