Ankeiler: Stevige emotie tijdens een raadsvergadering van de gemeente Berg en Dal.

- Stevige emotie tijdens een raadsvergadering van de gemeente Berg en Dal. Grofweg een jaar geleden ontplofte de onderlinge verhoudingen, waarbij burgemeester Mark Slinkman raadslid Wim Bakker uitschold voor lul en gladjanus.

"Dat had ik natuurlijk niet zo moeten doen", zei Slinkman daar donderdagavond over. "Dat is niet goed als burgemeester en dat is ook niet goed als mens. Zo boos moet je niet worden."

Aanleiding voor zijn boosheid was volgens hem dat CDA-raadslid Wim Bakker 'met leugen op leugen op leugen' Alex ten Westeneind probeerde te 'beroven van een wethouderszetel'.

Bakker maakte bij de burgemeester melding van integriteitsschendingen door Ten Westeneind. Ten Westeneind zou als aankomend wethouder Ruimtelijke Ordening toezeggingen hebben gedaan voor woningbouw aan een welgestelde dorpsgenoot uit Millingen aan de Rijn.

Ook zou hij van diezelfde ondernemer een flinke som geld aangenomen hebben. Als tegenprestatie moest hij ervoor te zorgen dat het voorgenomen zonnepark in Millingen er niet zou komen. Dat grote park vol zonnepanelen is gepland voor de deur van het huis van de welgestelde man aan de rand van het dorp.

Commissaris van de Koning als mediator

Wat volgde liep volledig uit de hand. Raadsleden stapten naar commissaris van de Koning John Berends die moest proberen de boel te sussen. Ook Hansko Broeksteeg, hoogleraar bij de Radbouduniversiteit en gespecialiseerd in politiek staatsrecht en gemeenterecht werd gevraagd zich er tegenaan te bemoeien. Beide waren donderdagavond overigens ook bij de raadsvergadering. Uiteindelijk moest recherchebureau Hoffman uitzoeken wat er waar was van de beschuldigingen die door Bakker waren gedaan.

Dat rapport is nu openbaar en de de conclusie van de onderzoekers is dat er geen enkel bewijs is gevonden voor de aantijgingen van Wim Bakker aan het adres van Alex ten Westeneind. Wethouder Ten Westeneind vocht tegen tranen toen hij de raadsleden vertelde over schade en de impact op hem en zijn familie. "Het was vreselijk", vatte hij de afgelopen periode samen en kreeg na zijn woorden applaus van raadsleden.

Ook de burgemeester is flink geraakt door de hele kwestie. Hij heeft zelfs enige maanden ziek thuis gezeten. "Het heeft me heel veel pijn gedaan", zei hij de raadsleden daarover. "Het heeft mijn gezondheid ook geen goed gedaan, maar vooral heel veel verdriet opgeleverd.”

Wim Bakker voelt zich kapot gemaakt, hield hij zijn collega-raadsleden voor. Terwijl hij vindt dat hij slechts gedaan heeft wat van hem verwacht mag worden. Melding maken van integriteitsschendingen die hem ter ore kwamen. "Er valt mij niks te verwijten." Hij houdt ook vol bewijzen voor de aantijgingen die hij deed.

Geen wonder dat sommige inwoners geen vertrouwen meer hebben in de politiek
Jelbrich de Vries, raadslid D66

Soap

Verschillende raadsleden, waaronder van de partij van wethouder Ten Westeneind (LOKAAL! Berg en Dal) zien dat duidelijk anders. "Wim Bakker is de veroorzaker van deze soap", stelde raadslid Arnold Driessen. "We zijn elf maanden in gijzeling gehouden door deze kwestie", vulde partijgenoot Annelies Visser aan. "Beschamend. We moeten het vertrouwen in elkaar terug krijgen."

Dat vertrouwen is flink beschadigd. "Ik ben er heel wantrouwig van geworden", zei Johanna Brouwer van Kernachtig Groesbeek daarover. "Ik wil graag iedereen die hier zit kunnen vertrouwen. Maar dat vertrouwen heb ik niet meer."

Ook het publieke imago van de lokale politiek heeft een flinke deuk opgelopen was één van de conclusies. "Geen wonder dat sommige inwoners geen vertrouwen meer hebben in de politiek", stelde Jelbrich de Vries van D66 vast.

Het raadsvoorstel om de conclusies uit het rapport te onderschrijven werd door alle raadsleden aanvaard, op die van het CDA na. Fractievoorzitter Sylvia Fleuren vindt het onderzoek bestaande uit drie interviews met betrokkenen een gerenommeerd bureau onwaardig. "Ik kan gewoon niet met droge ogen zeggen dat dit een grondig en zorgvuldig onderzoek is."

De gemeenteraad werkt inmiddels aan integriteitsprotocol en er zal een mediation-traject volgen om te proberen de onderlinge verhoudingen te herstellen.

Deel dit artikel