Ankeiler: Bij veel fanatieke wandelaars stond maandag 23 januari al omcirkeld in de agenda.

- Bij veel fanatieke wandelaars stond maandag 23 januari al omcirkeld in de agenda. Vanochtend start namelijk de inschrijving voor de 105e editie van de Nijmeegse 4Daagse. Voor het eerst sinds jaren kiest de organisatie voor een inschrijfprocedure volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Alle mensen die de 4Daagse al minstens één keer hebben uitgelopen of geboren zijn tussen 2005 en 2011, kunnen zich maandagochtend vanaf 10.00 uur inschrijven. De inschrijfperiode sluit op vrijdag 10 februari. De maandag daarna, 13 februari, start dan de tweede inschrijfronde. Die blijft open tot 16 juni, tenzij eerder de grens van 47.000 deelnemers is bereikt.

Marsleider Henny Sackers zei eerder al tegen Omroep Gelderland dat wandelaars op deze manier veel eerder weten of ze wel of niet kunnen meedoen. "Ze hoeven niet tot er half april een notaris aan te pas is gekomen te wachten met het regelen van een slaapplek, of in onzekerheid te zitten of ze samen met hun wandelmaatje kunnen deelnemen."

Willy Heij gaat voor de 63e keer

Lopers van het eerste uur hoeven zich sowieso dus geen zorgen te maken over hun deelname. Zo kijkt een van de recorddeelnemers, Willy Heij uit Wijchen, alweer uit naar zijn 63e deelname. "Ik ben fit en ik doe gewoon weer mee", reageert hij op het openen van de inschrijfperiode. "Ik ga me snel inschrijven."

Ook Kees Vermeulen, woonachtig in Zierikzee, zit maandag weer klaar voor de computer. "Dit wordt mijn 27e keer. Ook al is het pas in de zomer, als ik me heb ingeschreven, start gelijk de voorbereiding weer.

De 4Daagse zorgt ervoor dat de website het verkeer aankan zodra beide inschrijfperiodes beginnen, beloofde woordvoerster Babs Rijke al eerder. "De capaciteit is opgehoogd." Er komt een digitale wachtrij zoals je die ook bij concerten ziet. "Dat betekent dat je de pagina niet moet verversen, maar gewoon geduld moet hebben, zodra je in de wachtrij zit. Ga op tijd achter je pc zitten en druk niet op F5." Volgens Rijke denken veel mensen dat al na de eerste termijn op 23 januari (bedoeld voor wandelaars die minstens één keer de 4Daagse uitliepen of deelnemers die tussen 2005 en 2012 zijn geboren) de inschrijving vol zit. "In theorie zou dat kunnen, maar dat gebeurt nooit. Na de eerste ronde is ongeveer twee derde van de inschrijvingen vol. Er blijven nog genoeg startbewijzen over."

Bij voorgaande edities werden door uitloting elk jaar duizenden wandelaars teleurgesteld. In 2020 en 2021 ging het evenement niet door vanwege de coronapandemie. Voor de laatste editie van de Nijmeegse 4Daagse was een loting niet nodig. De limiet was 49.000 inschrijvingen, maar het aantal aanmeldingen bleef steken op 44.164. Volgens Sackers speelt dit geen rol bij het afschaffen van de loting.