Lead image 1:
Lead image TXT 1: De gemeente Nijmegen heeft borden geplaatst. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De uiterwaarden beginnen langzaam vol te lopen bij Tiel. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Het water in de Waal staat vanwege de vele regenval wat hoger. In Nijmegen wordt de Waalkade daardoor afgesloten.

- Het water in de Waal staat vanwege de vele regenval wat hoger. In Nijmegen wordt de Waalkade daardoor afgesloten. In Tiel zien mensen dat de uiterwaarden langzaam volstromen, maar er zijn geen zorgen over het hoge water in de rivier.

Vanwege de hoge waterstand is de kade bij Nijmegen afgesloten voor verkeer. De gemeente heeft borden geplaatst om te voorkomen dat mensen hun auto nog parkeren op plekken die onder kunnen lopen.

Carolien Teunissen woont op een van de schepen die aangemeerd liggen aan de Waalkade. "De steigers waar we aan liggen, gaan mee omhoog met het water. We hebben de auto op een andere plek moeten zetten. We wonen op een schip, dus we gaan gewoon met het water mee."

De gemeente Nijmegen heeft borden geplaatst. - Foto: Omroep Gelderland

'Lekker door wind en regen'

Wim van Eldik laat op de dijk langs de Waal bij Tiel zijn hond uit in de wind en stromende regen. Het hondje wil graag naar huis, merkt Wim. "Die vindt dit weer wat minder." Zelf vindt hij het 'weleens lekker' om gewoon door de wind en regen te lopen. "Een keertje lekker afkoelen. De natuur proeven. Wind in het gezicht. Daar houd ik wel van."

Zorgen maakt Wim zich niet over de rivier die achter hem licht buiten zijn oevers lijkt te treden. "Ik heb het veel hoger meegemaakt", vertelt Wim. Als het water een meter of twee onder de dijk komt te staan, wordt het spannender, wijst Wim aan. "Maar dan kunnen er nog wel een paar meters bij. Het is nog niet ernstig."

Rijkswaterstaat maakt zich ook nog geen enkele zorgen. Momenteel is de waterstand in de Waal bij Nijmegen 9,24 meter (zaterdag om 17.50 uur). Rijkwaterstaat spreekt vanaf 9,65 meter van een 'licht verhoogde waterstand'. Bij een NAP hoger dan 12,20 meter spreken ze van 'hoogwater'. De verwachting is dat de waterstand maandagmorgen om 6.30 uur op 9,83 meter zal staan in de Waal bij Nijmegen.

Wim maakte evacuatie mee

En mocht dat wel gebeuren? "Gewoon rustig blijven", stelt Wim. Hij maakte eerder een evacuatie mee tijdens het hoogwater midden jaren 90. "Dat was een kwestie van de zaken bij elkaar halen en doen wat nodig was. Dat was vertrekken uit Tiel." Met zijn gezin trok Wim richting de Veluwe, herinnert hij. Maar zo ver is het volgens hem nog lang niet. "En het heeft ook geen zin om in de stress te raken. Gewoon rustig en nuchter blijven. Dat is altijd het beste advies."

De uiterwaarden beginnen langzaam vol te lopen bij Tiel. - Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel