Ankeiler: Een man die in augustus van dit jaar in Nijmegen werd neergeschoten door de politie, was bezig met een wanhoopsdaad.

- Een man die in augustus van dit jaar in Nijmegen werd neergeschoten door de politie, was bezig met een wanhoopsdaad. De zestigjarige Groesbeker drong gewapend een pand van verslavingszorginstelling IrisZorg binnen, in de hoop dat de politie hem zou doodschieten. Dat bleek dinsdag tijdens een zitting in de zaak.

De man uit Groesbeek deed in de weken voor het incident in Nijmegen twee pogingen om zichzelf te doden. Op maandag 8 augustus ging hij naar het pand van IrisZorg aan de Tarweweg en nam hij twee wapens en een pijpbom mee. Hij haalde de trekker van één van de wapens meerdere keren over, maar het wapen weigerde dienst. Met een ander wapen schoot hij in de muur.

Politie schiet twintig keer

De politie gaf de man orders, maar die volgde hij niet op. Hij reageerde ook niet op een waarschuwingsschot en richtte daarna zijn mogelijk vuurwapen op de politie. Die schoot vervolgens vijftien tot twintig keer gericht op hem. De Groesbeker raakte zwaargewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Nu, ruim drie maanden later, verblijft hij in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

De Groesbeker noemde zijn actie dinsdag een wanhoopsdaad. Hij kreeg niet de hulp die hij nodig had en hoopte dat hij op deze manier aan zijn einde kon komen. Hij verklaarde dinsdag nooit van plan te zijn geweest om de medewerkers van IrisZorg iets aan te doen.

Op 24 januari gaat de zaak verder.

Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.

Zie ook:

Meer over

Deel dit artikel