Bevat Video: Video
Ankeiler: Veteraan Tom Rice is op 101-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan vocht in september 1944 met zijn eenheid in operatie Market Garden.

- Veteraan Tom Rice is op 101-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan vocht in september 1944 met zijn eenheid in operatie Market Garden. Rice maakte in 2019 nog een parachutesprong tijdens de 75-jarige herdenking van de militaire operatie op landgoed Den Heuvel bij Groesbeek.

De Amerikaan genoot van de sprong en wilde het tot op zo hoog mogelijke leeftijd volhouden, zei hij destijds tegen Omroep Gelderland. "Ik wil nog zoveel mogelijk sprongen doen als ik kan. In ieder geval tot ik 101 ben."

Zijn eenheid noemt Rice in een afscheidsbericht een 'bescheiden man die zijn plicht voor zijn land wilde doen. Hij noemde zichzelf nooit een held'. Ook noemen ze zijn 'enorme energie en passie om voorwaarts te gaan in het leven'.

'Niet makkelijk'

In 2019 herhaalde hij ook de sprong die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt tijdens D-Day in Frankrijk. De sprong in 1944 in Normandië was niet makkelijk, vertelde hij daarover. "Het was ochtend en donker en dat was heel moeilijk. Na mijn sprong landde ik staand, viel ik op mijn knieën en stuiterde ik een paar keer omdat ik zo zwaar bepakt was". De parachutesprong in 2019 in Groesbeek ging een stuk makkelijker, zei hij. "De parachute ging open voordat ik het doorhad. En er waren geen schutters."

Gewaagde operatie

Operatie Market Garden was een gewaagde operatie in september 1944 waarbij de geallieerden bruggen over de Maas, Waal en Rijn probeerden te veroveren. Het was de bedoeling dat geallieerde tanks en grondtroepen vanuit België over die bruggen zouden oprukken richting Duitsland, maar dat mislukte. Na de oorlog werkte Rice bijna 44 jaar als leraar in Californië.

Bekijk hier hoe Rice in 2019 een parachutesprong maakte op de Ginkelse Hei:

Zie ook: Veteraan Tom Rice (98): 'Ik spring tot ik 101 ben'

Meer over

Deel dit artikel