Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Alle dagen kermis in de lucht: een vergeten oorlogsdagboek. Foto: Omroep B&D
Ankeiler: “Op Zondag 17 September 1944 in de H Mis van tien uur hoorden we schieten, bommen vallen, eng.

- “Op Zondag 17 September 1944 in de H Mis van tien uur hoorden we schieten, bommen vallen, eng. De kapelaan stond juist te preeken… De kapelaan hield even op en maakte toen maar resoluut een einde aan z'n preek. Onder voortdurend lawaai gingen we te Communie. Ik dacht als we nu eens dood moesten zou het toch wel een plechtig oogenblik zijn…”

Met deze strofe begint Marie Dazert haar dagboek en daarmee is meteen de toon gezet. Marie woonde in de Blokhut aan de Natte Beek en net als haar buurvrouw Eva de Ranitz schreef zij een dagboek over de periode van Market Garden tot aan de bevrijding.

"Ik verwerk boeken als vrijwilliger bij het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies), en ik kwam daar twee dagboeken tegen die zich in Beek afspeelden. Eerst het bekende dagboek van Eva de Ranitz en later ook van haar buurvrouw Marie Dazert", zo verteld Josine Franken, schrijver van het nu uitgegeven boek. "

Een lange zoektocht

"Daar heb ik heel lang naar moeten zoeken", zo vervolgt ze. "Allereerst koste het veel moeite om toestemming te krijgen voor een online publicatie bij het NIOD. Maar gaandeweg dacht ik, van Eva de Ranitz is er ook een boek, dus zou het mooi zijn als er hier ook een boek komt. Toen ben ik mijn zoektocht begonnen. Een hele lange zoektocht. Uiteindelijk vond ik kleinkinderen en daarmee heb ik contact via e-mail. Toen heb ik geleidelijk informatie verzameld en foto's gezocht, waarna het echt vorm begon te krijgen."

Zaterdag 12 november vond in de Kleine Bartholomeuskerk in Beek de presentatie van het boek plaats. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan een achterkleinzoon van Marie Dazert. Vervolgens reikte Josine Franken ook boeken uit aan haar kleinkinderen alsmede aan Burgemeester van Berg en Dal, Mark Slinkman.

Authentieke brieven

In het boek is ook aandacht voor de belevenissen van domineesvrouw Hermine van de Linde-Fontein. Zij schreef in oorlogstijd een aantal brieven aan haar zus Betty en haar ouders. Enkele authentieke brieven zijn bewaard gebleven.

Ook vertelt Franken het verhaal over de Beekse families Companjen en haar eigen schoonfamilie. Zij vluchtten vanuit Beek naar de Thornsche Hof in Wercheren. Achteraf gezien was dit, ondanks het warme welkom van de familie Janssen geen goede keuze.

"Een hele dappere vrouw, daar ben ik wel achter gekomen", aldus Josine Franken over Marie Dazert.

"Alle dagen kermis in de lucht" is uitgegeven door Stichting Margot van Boldrikfonds en is te koop voor € 15,- bij de Primera Beek, Spar Ooij en Leuth, Supplement Beek, Wijnkoperij Jos Peters Beek en bij de boekhandel.

Alle dagen kermis in de lucht: een vergeten oorlogsdagboek - Foto: Omroep B&D
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel