Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Ook Burgemeester Slinkman legde een krans op Remembrance Day. Foto: Omroep B&D
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Een krans met de toepasselijke klaproos. Foto: Omroep B&D
Ankeiler: In Nederland denken we bij 11 november aan Sint Maarten of aan de start van het Carnavalsseizoen.

- In Nederland denken we bij 11 november aan Sint Maarten of aan de start van het Carnavalsseizoen. In vele andere landen heeft deze dag een heel andere betekenis. Vooral in de landen van het Britse Gemenebest en in België worden op deze dag de oorlogsslachtoffers herdacht. Op 11 november 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog.

Canadese Erebegraafplaats

Een prachtige najaarszonnetje, gecombineerd met een ijzige wind. Dat was het decor voor Remembrance Day, vaak ook Poppy Day genoemd, op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. De Canadezen herdachten hun gevallenen in het bijzijn van vele hoge militaire officieren en veteranen. Ook de Canadese ambassadeur én burgemeester Slinkman van Berg en Dal waren aanwezig.

Spitfire

Zoals gebruikelijk werden diverse kransen gelegd en de overkomst van een originele Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog, direct aansluitend aan de twee minuten stilte, was heel bijzonder.

Flanders Fields

De symboliek van de klaproos, the poppy, is afkomstig van John Mc Crae, een militaire arts afkomstig uit Canada, die het beroemde gedicht "Flanders Fields" schreef voordat hij zelf sneuvelde. Hij beschreef hoe de klaprozen bloeiden op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en vroeg aan de lezers de fakkel van de strijd tegen de vijand van de gesneuvelden over te nemen en de strijd voort te zetten, zodat de doden konden rusten. Zo werd de klaproos het symbool van de hulp aan de slachtoffers, invaliden en hun nabestaanden van het oorlogsgeweld.

Klaproosdag

Na de oorlog werd poppyday ook in Nederland, jaarlijks gehouden, en werd hier, letterlijk vertaald, klaproosdag genoemd. Dit gebruik ging in de loop der jaren verloren. De laatste jaren zijn er ook in Nederland weer initiatieven om deze dag in ere te herstellen. Op bescheiden schaal is er ook weer aandacht voor Klaproosdag.

Ook Burgemeester Slinkman legde een krans op Remembrance Day - Foto: Omroep B&D
Een krans met de toepasselijke klaproos - Foto: Omroep B&D

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel