Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De nieuwe pastoor Aloys van Veldhoven. Foto: Omroep B&D
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De bisschop installeert de nieuwe pastoor van Groesbeek. Foto: Peter Hendriks
Ankeiler: Katholiek Groesbeek viert feest.

- Katholiek Groesbeek viert feest. De grote kerk in het centrum van Groesbeek, de Cosmas en Damianus, staat er honderd jaar en daarom zijn er allerlei activiteiten georganiseerd. Het feest begon met een jubileum eucharistieviering op zondag 25 september. Met schutterij, fanfare, koren werd het een prachtige dienst, met als hoogtepunt de installatie van pastoor Aloys van Veldhoven door de bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte.

Onder tromgeroffel kwamen de pastores binnen, gevolgd door de bisschop. In plaats van een rode loper werd voor de monseigneur een tapijt van schuttersvendels aangebracht. Schrijdend over het groen-geel van schutterij Hubertus bereikte hij het altaar.

Als u niet meehelpt in de geloofsgemeenschap dan kan ik als bisschop niks bereiken. Dat geldt ook voor uw pastoor

Tijdens de viering nam de bisschop het woord en sprak de aanwezige gelovigen toe: "Als u niet meehelpt in de geloofsgemeenschap dan kan ik als bisschop niks bereiken. Dat geldt ook voor uw pastoor. De nieuwe pastoor kan op z'n kop gaan staan, maar zonder u kan hij niets. Zo wens ik u geluk met uw nieuwe pastoor. Zo feliciteer ik u met uw prachtige kerk. Wees er trots op !"

Het beste van het vaerken

"Pastoors van weleer kregen 'het beste van het vaerken' na de slacht, rookten een flinke sigaar en dronken regelmatig een wijntje of een borrel. Dat laatste mag gelukkig nog steeds een beetje", zo zegt de nieuwe pastoor Aloys van Veldhoven. "De pastoor gaat met de tijd mee", zo vervolgt hij. "Want het 'beste van dat vaerken' is vertaald naar een onkostenvergoeding om van te kunnen leven".

De walm van kaarsen, de geur van gezond zweet van hardwerkende mensen, en een vleugje alcohol

"De paus heeft weleens gezegd: "Een pastoor moet ruiken naar zijn schapen". En toen dacht ik", zegt Van Veldhoven, 'Als ik nou in Groesbeek moet ruiken naar de Groesbekers, welk geurtje moet ik dan hebben ? En weet je wat ik dacht? De walm van kaarsen, de geur van gezond zweet van hardwerkende mensen, en een vleugje alcohol".

De nieuwe pastoor Aloys van Veldhoven - Foto: Omroep B&D

Centen, stuivers en dubbeltjes

Tenslotte werd de nieuwe pastoor ook nog welkom geheten en toegesproken door burgemeester Mark Slinkman: "Toen ik hier vanmorgen zat in dit gebouw en eens rondkeek, toen moest ik even denken aan al die mensen die, meer dan honderd jaar geleden, dit met z'n allen tot stand hebben gebracht. In een Groesbeek dat zoveel kleiner en armer was dan vandaag, en die met hard werken en met centen, stuivers en dubbeltjes dit gebouw gesticht hebben".

Lekker hier laten, niks meer aan doen !

"Tijdens je eerste schuttersmis op de Horst", zo zegt de burgemeester tegen de nieuwe pastoor, "pakte je de microfoon en ging je, zover als de microfoonkabel toeliet, het altaar af, de kerk in. Toen klonk er een zucht van verlichting door de kerk: "Hij is een mens". In verband met de scheiding van Staat en Kerk mocht burgemeester Slinkman de bisschop uitsluitend een vrijblijvend advies geven over de pastoor: "Lekker hier laten. Niks meer aan doen !".

Jubileumboek

Sjef Schmiermann heeft een boek geschreven over de honderdjarige geschiedenis van de kerk, met de titel Tot stand gekomen door het goede, geloovige en godsdienstige volk van Groesbeek - Honderd jaar Cosmas en Damianuskerk 1922 - 2022. Het boek werd aan het eind van de dienst gepresenteerd. Het boek beschrijft de geschiedenis van het kerkgebouw maar ook van de geloofsgemeenschap. Vervlogen tijden, toen iedere zondag vier- a vijfduizend gelovigen de kerk bezochten.

De hele week zijn er dagelijks activiteiten in de kerk., van het bidden van de rozenkrans tot activiteiten en rondleidingen voor de jeugd en de organisten van de kerk spelen donderdag hun favoriete werken. De feestweek wordt afgesloten met een viering op zaterdag 1 oktober om 19.00.u. Kijk hier voor het volledige programma.

De bisschop installeert de nieuwe pastoor van Groesbeek - Foto: Peter Hendriks
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Deel dit artikel