Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Kaarsen branden voor de vrede. Foto: Omroep B&D
Ankeiler: Bij de eerste klanken van het Oekraïense volkslied kwamen de aanwezige Oekraïners spontaan naar voren, om mee te zingen met het koor.

- Bij de eerste klanken van het Oekraïense volkslied kwamen de aanwezige Oekraïners spontaan naar voren, om mee te zingen met het koor. Tijdens het zingen werd ook de vlag van het vaderland getoond. Een ontroerend moment waarbij menig traantje werd weggepinkt.

Het afgelopen herdenkingsweekend rond Market Garden stond in het teken van Vrede en Vrijheid. Massale historische parachutesprongen, een vrijheidswandelmars, kransleggingen bij de diverse monumenten in de gemeente Berg en Dal, een vrijheidsmarkt bij het Vrijheidsmuseum en een vredesfestival in de Protestantse kerk in Groesbeek.

Een oecumenische dienst

Zondagochtend om 10.00 uur. begon in deze kerk een oecumenische dienst, geleid door domina Janneke Ruijs en pastor Joke Huisintveld. Aansluitend aan de viering zou een klein vredesfestival plaatsvinden, buiten in de speeltuin bij de kerk. Helaas dwong het weer de organisatie het festival in de kerk te houden.

In een goed gevulde kerk werd gezongen door koor Tam Tam onder leiding van Eugene Ceulemans, er werd gespeeld door muzikanten uit Groesbeek en door Maarten Noordzij uit Nijmegen. Verder waren er kraampjes van de Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek en Amnesty International. Ook was er gezorgd voor koffie, thee, limonade en een ijsje voor de aanwezige kinderen.

PAX Vredesweek

Het Vredesfestival was tevens de lokale start van de PAX Vredesweek. Van 17 tot en met 25 september worden er door het hele land honderden activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Generatie Vrede’: van filmavonden tot festivals, van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten. Honderden verschillende lokale activiteiten komen dan samen in één nationale Vredesweek.

Kaarsen branden voor de vrede - Foto: Omroep B&D
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Deel dit artikel