Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Op 4 mei 2011 werd in Erlecom een plaquette onthuld waarop de geallieerde soldaten worden herdacht die omkwamen door vijandelijk mortiervuur dat hun tijdelijke commandopost in Erlecom trof.

- Op 4 mei 2011 werd in Erlecom een plaquette onthuld waarop de geallieerde soldaten worden herdacht die omkwamen door vijandelijk mortiervuur dat hun tijdelijke commandopost in Erlecom trof. Één naam ontbrak tot afgelopen zondag, namelijk korporaal Romeo Hamel. Dankzij zoektochten van diverse mensen krijgt ook hij de eer die hem toekomt, op een vernieuwde plaquette met daarop ook zijn naam.

De plaquette hangt aan de gevel van de boerderij van de familie van Thiel in Erlecom. Hier was tijdens de oorlog ook de tijdelijke commandopost gevestigd. Zondag werd de nieuwe, aangepaste gedenkplaat onthuld door een familielid van kolonel Hamel, samen met locoburgemeester Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal. Gesproken werd vervolgens door Colonel Daniel Gibson van de 82e Division Artillery Brigade en door de locoburgemeester.

Vandaag doen we Romeo recht door hem op deze plaquette tussen zijn makkers te plaatsen. Het is een eerbetoon aan hem en zijn collega’s van toen. En een reminder aan ons dat er mensen voor onze vrijheid gevochten hebben

".... Deze paratrooper was zoals velen van ons. Een mens van vlees en bloed met vergelijkbare hobby’s. Met één verschil met de meesten van ons: hij vocht mee in de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog in een land ver weg, met mensen die hij niet kende. Toch kende hij geen twijfel. Uit overtuiging kwam hij hierheen, omdat dit groter was dan hijzelf en dat hij dankbaar was dat hij vrij mocht zijn", aldus de locoburgemeester. "Vandaag doen we Romeo recht door hem op deze plaquette tussen zijn makkers te plaatsen. Het is een eerbetoon aan hem en zijn collega’s van toen. En een reminder aan ons dat er mensen voor onze vrijheid gevochten hebben".

De aalmoezenier sprak een gebed, volksliederen werden ten gehore gebracht en kransen werden gelegd. Een volwaardig eerbetoon voor een vergeten soldaat

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel