Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een authentieke C-47 Dakota. Foto: Omroep B&D
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Parachutisten boven Groesbeek. Foto: Omroep B&D
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Bloemen bij het monument. Foto: Omroep B&D
Ankeiler: Van verre hoorde het publiek het gebrom van een vliegtuig.

- Van verre hoorde het publiek het gebrom van een vliegtuig. Een authentieke C-47 Dakota kwam vrijdagochtend twee maal boven Groesbeek aan om ruim twintig parachutisten te droppen boven Klein Amerika. Ter herdenking van de vele geallieerde parachutisten die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 17 september 1944 naar beneden kwamen om ons te bevrijden.

Sterke bovenwind

Het was nog even spannend of het wel door kon gaan. De weerdienst van de Koninklijke Luchtmacht voorspelde een te sterke bovenwind. "Dan kan het op de grond goed en rustig aanvoelen, maar die bovenwind is voor ons ook erg belangrijk", zo vertelt Jens Jansen van der Sligte, parachutist en voorzitter van Parachute Group Holland. "Er was ook regen voorspeld, maar die is gelukkig weg gebleven".

Een internationaal gezelschap

In originele tenues en met authentieke ronde koepelparachutes kwamen de mannen naar beneden. Een internationaal gezelschap van Nederlanders, Belgen, Britten, Canadezen en Amerikanen. Allemaal doen ze dit op vrijwillige basis, om de herinnering in leven te houden, en natuurlijk ook omdat ze het mooi vinden om te springen. Zo mooi zelfs dat ze zelf de kosten dragen voor de sprongen. "Een sprong zoals deze, inclusief de kosten voor het historische vliegtuig, kost zo'n € 700,- per persoon. Daarom ontkomen we er niet aan om aan sponsoring te gaan denken", aldus Jansen van der Sligte.

Aansluitend was er nog een korte ceremonie bij het monument, waarbij bloemen werden gelegd.

Bloemen bij het monument - Foto: Omroep B&D

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel