Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Sanne in de sta-rolstoel. Foto: Omroep Gelderland
Sanne krijgt straks haar eigen stand-up rolstoel. Foto: Omroep Gelderland

Sanne krijgt straks haar eigen stand-up rolstoel. Foto: Omroep Gelderland

DOETINCHEM - De crowdfundingsactie voor een speciale rolstoel voor Sanne van Asperdt is een groot succes. Binnen drie dagen is er genoeg geld ingezameld om een zogenoemde stand-up rolstoel aan te schaffen. Met zo’n rolstoel kan Sanne vanuit een zitpositie gaan staan, iets wat ze 12 jaar lang niet kon.

Sanne kon er op de afgelopen Zwarte Cross in Lichtenvoorde al even aan ruiken. Dankzij de rolstoel van een bedrijf uit Doetinchem stond ze op tien meter afstand van het hoofdpodium.

Donaties stroomden binnen

Omdat de rolstoelen in Nederland nog niet worden vergoed, begonnen haar vriendinnen een inzamelingsactie. In drie dagen tijd is 5.885 euro opgehaald, genoeg om zo’n rolstoel aan te schaffen. Tientallen mensen hebben geld gedoneerd, dat gebeurde ook anoniem.

“Het is echt heel snel gegaan, dit had ik echt niet verwacht. Ik voel me zo enorm gezegend”, reageert Sanne, die twaalf jaar geleden een dwarslaesie overhield aan een val van een paard.

Staand koken

De Voorhoutse gaat de speciale rolstoel naast haar huidige, veel wendbaardere rolstoel gebruiken. “Die kan ik zelf in de auto tillen. De stand-up rolstoel is een stuk zwaarder, daar zit een heel systeem onder.”

Sanne in de sta-rolstoel. - Foto: Omroep Gelderland

Sanne kijkt ernaar uit om bijvoorbeeld in de rolstoel te gaan koken. “Als ik thuis kom na een hele dag te hebben gewerkt, dan heb ik echt last van mijn lijf. Van mijn rug, heupen. Dan is zo’n stand-up stoel echt een uitkomst.”

Nog een paar maandjes wachten

Op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland vragen veel mensen zich af waarom zo’n rolstoel niet wordt vergoed door de zorgverzekering. “Ik sta daar dubbel in. Aan de ene kant is het misschien niet iets wat je dagelijks gebruikt, en het is ook nog niet zo bekend. Maar aan de andere kant begrijp ik het niet, omdat het de kwaliteit van leven zo sterk verbetert. Het is goed voor de doorbloeding van mijn benen, goed voor mijn organen, noem maar op.”

Het duurt nog wel even voor ze de rolstoel in huis heeft. “Hij moet op maat worden gemaakt. De metingen zijn al gedaan, maar ik gok dat het nog wel een paar maandjes duurt. Gelukkig kan ik heel goed wachten.”

Sanne probeert de stand-up rolstoel uit:

Zie ook: Sanne kan na 12 jaar eindelijk weer staan: 'Dit voelt heel emotioneel'

Deel dit artikel