In de rij voor goedkope benzine in Duitsland. Foto: ANP

In de rij voor goedkope benzine in Duitsland. Foto: ANP

'S-HEERENBERG - 1,59 euro. Dat betaalde je maandag voor een liter Euro 95 net over de grens in Elten. Een stuk goedkoper dan in onze provincie, maar waarschijnlijk niet lang meer. Over twee weken is het gedaan met de tankkorting in Duitsland. Tot vreugde van pomphouders in de grensstreek.

Wie tankt valt het ongetwijfeld op: de dalende brandstofprijzen. Op de meeste plekken in onze provincie kun je voor het eerst sinds lange tijd weer voor onder de 2 euro per liter terecht. De goedkoopste tankstations in Gelderland rekenen deze maandag zo’n 1,95 euro voor een liter Euro 95.

“Het gaat weer de goede kant op”, vertelt Richard Fieten van Fieten Olie. Hij heeft 52 tankstations, waarvan twaalf in de grensstreek. “De olieprijs daalt licht. En als de prijs lager ligt, letten mensen ook wat minder op de prijs. Dan tanken ze eerder in Nederland.”

Verschil van 35 cent verdwijnt misschien

Pomphouders zagen de afgelopen maanden veel klanten naar Duitsland vertrekken. Daar liggen de prijzen namelijk nog veel lager. In onder meer Elten en Kranenburg en net over de grens bij Winterswijk betaal je zo’n 1,60 euro per liter. Dat is een verschil van zo’n 35 cent.

“Natuurlijk gaat een groot gedeelte dan de grens over. Dan doen ze boodschappen en gooien ze ook meteen hun tank vol”, weet Fieten. Pomphouder Gerrit Heinen uit De Heurne zei eerder al sinds 1 juni ‘aanzienlijk minder’ klanten te zien.

Zie ook: Benzineprijs daalt weer een beetje, maar Duitsland blijft véél goedkoper

De pomphouders uit de grensstreek kijken reikhalzend uit naar 1 september. Fieten denkt dat het prijsverschil met Duitsland dan verdwijnt. De tankkorting bij onze oosterburen loopt dan af. Sinds 1 juni krijgen klanten daar zo’n 35 cent korting op benzine en 17 cent op diesel.

Mensen zijn klaar met de lange wachtrijen in Duitsland

Sommige Duitse politici roepen op de tankkorting te verlengen vanwege de hoge energieprijzen, maar vooralsnog is daar geen sprake van. “Ik denk zeker dat een heel aantal Nederlanders dan gewoon weer in eigen land gaat tanken. De afgelopen weken merkten we al dat veel mensen klaar waren met de lange wachtrijen in Duitsland”, aldus Fieten.

Tankkorting in Nederland tot eind december

In april en mei kwamen nog veel Duitsers naar onze provincie om te tanken. Toen had het kabinet hier de accijnzen al wel verlaagd: 17,3 cent voor benzine en 11,1 cent voor diesel. Die korting geldt nog tot het eind van het jaar.

“De grote vraag is wat er vanaf 1 januari gebeurt. Dat is voor iedereen afwachten”, zegt de pomphouder. “Het zou mooi zijn als er een structurele verlaging komt. Zodat de prijsverschillen in heel Europa nagenoeg gelijk liggen.”

Zie ook:

Deel dit artikel