Sinterklaas in Vaassen. Foto: Fred Rijckenberg

Sinterklaas in Vaassen. Foto: Fred Rijckenberg

APELDOORN - Vanaf vandaag is anderhalve meter afstand houden weer verplicht. Andere nieuwe coronamaatregelen liggen nog op de loer. Maar als het aan de hulpsinten ligt, hoeven die het Sinterklaasfeest in de huiskamers niet te bederven. Sinterklaasverhuurcentrales hebben volle agenda's en komen nog maar enkele afzeggingen tegen. Ook liggen de plannen al klaar voor het geval de regels worden aangescherpt.

Bij Sintverhuur Apeldoorn stellen ze zich flexibel op. Volgens André de Heij gaat het Sinterklaasgezelschap 'op de ouderwetse manier verder'. "Vorig jaar hebben we ook bij mensen in de tuin gestaan. Als op het thuisbezoek een maximum van een aantal personen komt, wijken we uit naar buiten", aldus De Heij.

Bekijk hier de voorbereidingen van André op 5 december:

[video:7461591]

"We zien alleen maar toename", vertelt Mike Kuperus die Sinterklaasdiensten verzorgt in Groesbeek en hij weet ook waar dat door komt. "Je ziet dat bij papa of mama op het werk het Sinterklaasfeest niet doorgaat, dus men vindt het belangrijk het in eigen kring te vieren. We zien nu dat mensen in kleine gezelschappen samen komen. Zodat wel allemaal dezelfde beleving kunnen hebben."

'Zijn jullie gevaccineerd?'

Ook bij Sint en Piet Achterhoek zien ze geen afmeldingen. "We zitten stampvol", stelt de woordvoerder. "We hebben geen speciale verzoeken van klanten gekregen. Mensen vragen wel hoe we met de coronaregels omgaan. We hanteren sowieso de anderhalve meter regel."

In de Achterhoek vraagt de Sint ook of het huishouden is gevaccineerd. "Dat is het eerste wat ik vraag bij een boeking. Dat doe ik voor de veiligheid. We hebben zin in een feestje, dus gaan er weer vol tegenaan."

Tuinbezoek

Organisatoren denken inmiddels ook na over alternatieven, mochten er aangescherpte regels komen. "Vorig jaar hebben we aanpassingen gedaan, omdat we niet naar binnen wilden. Toen hebben we tuinbezoeken gedaan en dat is goed bevallen", vertelt Ronnie Kater van Sint en Piet On Tour Arnhem.

"Die tuinbezoeken zijn ontzettend leuk. Mensen hebben de tuin versierd en komen dan naar buiten om foto's te maken", aldus Kater. Hij stelt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de coronaregels. "Wij kunnen het ook meenemen van het ene naar het andere adres, dus we moeten voorzichtig zijn."

Deel dit artikel