Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Deze foto werd gedeeld in de Facebookgroep Natuur in Gelderland. Foto: Rieky van Dam
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Een heksenkring in de Nijmeegse wijk Weezenhof. Foto: Astrid Jeukers
Een heksenkring in het bos. Foto: Sonja Booms/Omroep Gelderland

Een heksenkring in het bos. Foto: Sonja Booms/Omroep Gelderland

APELDOORN - Misschien heb je de foto's al langs zien komen of heb je er zelf één gezien: de heksenkring. Het is blijkbaar ideaal weer voor paddenstoelen, want de mysterieuze cirkels worden massaal gespot én gedeeld in de Facebookgroep Natuur in Gelderland van Omroep Gelderland.

Tijdens natte zomers willen er nog weleens heksenkringen te zien zijn, maar over het algemeen verschijnen ze tijdens de herfst. De combinatie van kou en regen doet de zwammen goed. “Deze tijd heeft een bepaalde vochthuishouding dat paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond schieten”, zegt boswachter Jaël Bergwerff van Staatsbosbeheer.

Hoe ontstaat een heksenkring?

Een heksenkring, ook wel een elfenkring genoemd, ontstaat als een spoor van een paddenstoel ontkiemd. De spoor groeit uit tot een mycelium of zwamvlok bestaande uit schimmeldraden, lezen we op de website Nature Today.

Afbeelding
Deze foto werd gedeeld in de Facebookgroep Natuur in Gelderland. Foto: Rieky van Dam

Dat er een cirkel ontstaat, komt omdat de schimmeldraden in de bodem in alle richtingen even sterk uitgroeien. De zwamvlok groeit het hardst aan de buitenkant, omdat daar de meeste voedingsstoffen zijn. Als er genoeg vocht is, schieten de paddenstoelen zodoende in een cirkel uit de grond.

Afbeelding
Een heksenkring in de Nijmeegse wijk Weezenhof. Foto: Astrid Jeukers

Heksenkringen kunnen op allerlei plekken ontstaan: in stadsparken, in bossen, op dijken, in de duinen. Of gewoon bij jou in de tuin. “Zolang de vochthuishouding maar gunstig is”, aldus Bergwerff.

Zuinig

Hoe lang we nog van dit natuurverschijnsel kunnen genieten, is volgens de boswachter moeilijk te zeggen. Maar zolang het niet flink gaat vriezen, kun je zomaar een heksenkring tegenkomen. “Het is super dat ze er zijn. Sommige kringen bestaan uit paddenstoelen die zeldzaam zijn of worden. We moeten er vooral zuinig op zijn.”

Deel dit artikel