Bloemenzee voor Peter R. de Vries achter in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Foto: ANP

Bloemenzee voor Peter R. de Vries achter in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Foto: ANP

AMSTERDAM - In Amsterdam is vandaag de eerste inleidende zitting in het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries. Wat valt er te verwachten van deze dag met twee 'Gelderse' verdachten? Vijf vragen en antwoorden over de zaak tegen verdachten Kamil E. en Delano G.

1. Wie zijn er opgepakt na de moord op Peter R. de Vries?

Peter R De Vries wordt op 6 juli kort na deelname aan een uitzending van RTL Boulevard neergeschoten in Amsterdam, dichtbij een autogarage. De politie houdt kort daarna twee verdachten aan. Het gaat om Delano G. (22) en Kamil E. (35).

Een arrestatieteam houdt de twee mannen aan op de A4 bij Leidschendam. De twee verdachten zouden na de schietpartij zijn weggereden vanuit het centrum van de hoofdstad. Zij zijn tot nu toe de enige personen die vastzitten voor deze zaak.

2. Op basis van welke aanklacht zitten de twee verdachten vast?

De verdachten zitten vast voor 'moord in vereniging'. Dat wil zeggen dat het de openbaar aanklager niet uitmaakt wie er gereden of geschoten heeft. De twee verdachten hebben samen geopereerd, en dat is wat straks telt bij de strafeis.

Peter R. De Vries is doodgeschoten met een pistool. De verdachten wordt ook het bezit van dit pistool ten laste gelegd.

3. Hoe Gelders zijn deze verdachten nou eigenlijk?

De familie van Delano G. komt uit Aruba. Delano G. werd daar geboren, maar woonde na verhuizing naar Nederland in Tiel. Hij heeft als jonge leerling van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg aspiraties om het te maken als rapper of artiest. Hij doet zelfs mee aan een voorronde van het televisieprogramma So You Think You Can Dance.

Maar hij belandt ook al vroeg op het boevenpad. Na veroordelingen wegens straatroof-, woninginbraak-, afpersing en openlijke geweldpleging komt hij vast te zitten in een jeugdinrichting in Nijmegen. Daarna komt hij onder toezicht van de reclassering te staan.

Kort na zijn vrijlating gaat hij in Rotterdam wonen. Toch blijft zijn Tiels afkomst interessant. De politie en het Openbaar Ministerie maakten al snel na de moord bekend de daders in de groep rondom topcrimineel Ridouan Taghi te zoeken. Dat maakt dat Tiel mogelijk een rol heeft gespeeld in deze zaak. Feit is namelijk dat Delano in Tiel een 'achterneef' heeft, Jaouad W. En dat is een crimineel die door justitie al jaren wordt gezien als een trouwe handlanger van Ridouan Taghi.

Dan de andere verdachte: de Pool Kamil E. woont kort voor de aanslag aan de Goudenregenstraat in Maurik, vlakbij Tiel. Hij is de kostwinner van een gezin met twee kinderen, een derde is op komst. Deze Pool lijkt geen diepere banden te hebben met de Gelderse regio, behalve dat hij familie heeft die al langer in deze streek woonde. Afgelopen vrijdag onthulden we dat Kamil ingeschreven stond bij een sportschool in Tiel, waar hij mogelijk veel contacten maakte.

Zie ook: Zo liep het leven van Kamil E. kort vóór de aanslag op Peter R. de Vries

4. Welke straf gaan Delano en Kamil krijgen?

Het is nog erg vroeg om dat te zeggen. Maar in een soortgelijke zaak – de moord op advocaat Derk Wiersum – werden de daders onlangs veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Omdat het hier nu ook om een 'enkelvoudige moord' gaat, zou dat ook deze keer uit de bus kunnen komen rollen. Maar zoals gezegd: het is nog vroeg. Erg interessant is of de politie de komende tijd nog andere verdachten oppakt.

5. Was de aanslag op Peter R. De Vries te voorkomen?

Achteraf praten is altijd makkelijk. Peter R. De Vries wilde niet dag en nacht beveiliging om zich heen en was daarover in conflict geraakt met de diensten die daarvoor dienen te zorgen. Dus daar zit al een pijnpunt. De misdaadverslaggever en zijn omgeving wisten namelijk wel dat er een dreiging was in zijn richting.

Een week voor de aanslag, op 28 juni, zou een beveiligingsmedewerker in Amsterdam al hebben opgemerkt dat Peter R. De Vries geschaduwd werd, zo onthulde het Duitse blad Der Spiegel. Deze medewerker waarschuwde ook de redactie van RTL Boulevard. Een beveiliger in dienst van die omroep had zelfs nadat Peter R. De Vries de studio verliet nog bijzondere aandacht voor de misdaadreporter, schreef De Telegraaf afgelopen weekend.

Deel dit artikel