Schreeuwende boer in Zutphen jaagt nog steeds angst aan, maar oplossing lijkt nabij - Omroep Berg en Dal

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Er wordt momenteel gewerkt aan een omleiding van het Kerkpad. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Het nieuwe stukje Kerkpad is naar verwachting begin oktober klaar. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Foto: Omroep Gelderland
De gevreesde plek in Zutphen. Foto: Omroep Gelderland

De gevreesde plek in Zutphen. Foto: Omroep Gelderland

ZUTPHEN - De problemen op het Kerkpad in Zutphen zijn nog niet voorbij. Nog altijd komen er meldingen binnen over de boer die met zijn bedrijf aan het pad zit en mensen belaagt. De gemeente is inmiddels wel gestart met de aanleg van een omleiding van het openbare pad, om problemen in de toekomst op te lossen. Toch zetten verschillende gebruikers van het pad daar hun vraagtekens bij.

Het afgelopen jaar doken heftige beelden op van de boer, die wandelaars belaagt. Hij schreeuwt en zou voorbijgangers ook hebben geslagen, terwijl het een openbaar pad is. Een veroordeling bij de rechtbank - een taakstraf van 80 uur - en het naar eigen zeggen handhaven van de gemeente lijkt het gedrag van de boer niet te veranderen.

Spugen en schoppen

"Hij bleef maar schelden en duwen", zegt David Jan Bal over zijn laatste wandeling over het Kerkpad. Hij heeft z'n hond eerst aan de lijn, maar ter hoogte van de stallen komt de hond van de boer op hem afrennen. David Jan besluit ook de riem los te maken. "Er gebeurde verder niks, maar toen de boer dat zag, begon hij te schelden. Hij reed vervolgens met de trekker naar achteren, waarbij hij mijn hond raakte. Daarna ben ik bespuugd en schopte hij tegen m'n been."

Bekijk de video:

Bal doet aangifte tegen de boer. Ook een vader die recent met zijn zoontje over het Kerkpad fietste, stapt naar de politie om zijn verhaal te doen. "Bij de stallen kwam er een man op ons af, die begon te schreeuwen. Hij trapte tegen onze bakfiets waar mijn zoontje in zat. Hij bleef maar schreeuwen en duwen. Toen mijn zoontje hard begon te huilen, sloeg hij me enkele keren."

Zie ook: Boze boer die voorbijgangers bedreigde op grote trekker krijgt taakstraf

Toezicht en handhaving zijn volgens de gemeente Zutphen de afgelopen twee maanden vijftien keer ter plaatste geweest. "Bij de gemeente is twee keer een melding gedaan van een incident. Dit betreft intimiderend en/of agressief gedrag en het blokkeren van de doorgang. Bij de politie zijn vier meldingen gedaan waarbij het gaat om ruzies en een keer om mishandeling."

Geen vertrouwen in deze oplossing

De gemeente Zutphen is inmiddels gestart met wat zij ‘de oplossing’ noemt. Graafmachines zijn nu bezig een nieuw pad uit te graven. Dit nieuwe stukje Kerkpad moet begin oktober klaar zijn. Het huidige pad langs het erf wil de gemeente dan gesloten verklaren, wat betekent dat alleen bestemmingsverkeer er nog welkom is. Diverse partijen hebben echter bezwaar aangetekend tegen dit besluit, dus een definitieve geslotenverklaring is er nog niet.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

"De boer heeft aangegeven dat hij last heeft van alle mensen die over het pad lopen, hij is bang is dat er ongelukken gebeuren. Dit is het alternatief: we behouden een mooi pad en de boer kan gewoon zijn bedrijfswerkzaamheden uitoefenen", vertelt wethouder Laura Werger over de omlegging. Volgens het college moet dit de oplossing zijn voor de onrust.

Omwonenden betwijfelen dat. “Er zijn zo veel voorbeelden dat hij ook buiten zijn eigen erf mensen lastig valt. Dat blijft zo, ook met die omleiding, want het zit nog in de buurt van zijn boerderij”, zegt Adri Bramsen. Hij vindt dat de gemeente er eerst voor moet zorgen dat het gedrag van de boer stopt. "Ga handhaven, zodat we veilig over dat nieuwe pad kunnen lopen, want daar hebben we momenteel geen enkel vertrouwen in." Hij vindt bovendien dat de boer zijn zin krijgt met het omleggen van het pad.

Compromis

Wethouder Werger ziet dat anders. "Ik snap dat mensen denken dat de boer z'n zin krijgt, maar dat is niet helemaal waar. We hebben gekeken naar een compromis. De boer is groot voorstander van deze oplossing en moet ook meebetalen aan het pad, maar we hebben niet al zijn wensen ingewilligd."

In het tv-programma In het vizier van De Jager komt de zaak van het Kerkpad in Zutphen donderdagavond aan bod. De uitzending op TV Gelderland begint om 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald.

Deel dit artikel