Archeologen graven weer na historische vondst - Omroep Berg en Dal

Projectleider Eric Norde onderzoekt de grond na de opgraving.  Foto: Omroep Gelderland

Projectleider Eric Norde onderzoekt de grond na de opgraving. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Archeologen hebben hun werk aan de Waaldijk bij Oosterhout hervat. Door het hoge water moesten de opgravingen even worden gestaakt, nadat nét een weg en een kanaal uit het Romeinse tijdperk waren blootgelegd.

De archeologen konden die vondst zelf maar nauwelijks geloven. "Het is echt een geweldige ontdekking", zegt Joris Habraken, regio-archeoloog namens de gemeente Arnhem. "Een weg en een kanaal uit de Romeinse tijd, als je weet hoe die lopen, dan weet je gewoon waar de Romeinse nederzettingen zich vroeger bevonden.”

'Hier doe je het voor'

Archeoloog Han Vastenhoud krijgt de lach niet van zijn gezicht. Hij is net afgestudeerd, maar ontdekt nu al iets historisch. "Dit is fantastisch, hier doe je het voor", meent hij. "We gaan nu met het tweede deel bezig om het allemaal nog beter in kaart te brengen."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Lange tijd is er naar de weg en het kanaal gezocht. "Tientallen jaren", erkent projectleider Eric Norde. De opgraving wordt nu uitgevoerd omdat er aan de dijk bij Oosterhout wordt gewerkt.

De archeologen onderzoeken de grond nog zo’n anderhalve week. Er wordt nog van alles gevonden, zoals veiligheidsspelden en slingerkogels.

Zie ook: Snelweg en kanaal uit Romeinse tijd blootgelegd: 'Unieke vondst'

Deel dit artikel