Berg en Dal gaat voor toegankelijke stembureaus - Omroep Berg en Dal

Stembureaus Berg en Dal voor  iedereen toegankelijk Foto: Pixabay

Stembureaus Berg en Dal voor iedereen toegankelijk Foto: Pixabay

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal is volop bezig met de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. Een belangrijk onderdeel hierbij is de inrichting van de stembureaus. Deze moeten dit jaar toegankelijk én corona-proof zijn.

Voor het inrichten van de stembureaus werkt de gemeente samen met de Stichting Ongehinderd. Deze stichting heeft veel ervaring met toegankelijkheid van locaties voor mensen met een beperking, zoals mensen in een rolstoel of blinden en slechtzienden.

Toegankelijk en coronaproof

Door de coronamaatregelen zijn niet alle locaties geschikt als stembureau. De keurmeesters van Stichting Ongehinderd bezoeken de beoogde stemlocaties, toetsen deze op de wetgeving en maken een rapportage per locatie. Daarnaast geven ze per geschikte locatie aan hoe deze ingericht moet worden om aan alle coronamaatregelen te voldoen. Ze letten hierbij op goede doorstroommogelijkheden, het aantal bezoekers en de 1,5-meter afstand. Ook kijken ze naar de ventilatie op de locatie.

Burgemeester Mark Slinkman is blij met de inzet van Stichting Ongehinderd. “Iedereen moet mee kunnen doen in onze democratie, ook als je niet mobiel bent of slecht ziet. Daar hebben we de afgelopen jaren al het nodige aan kunnen doen. Met behulp van de brede blik van Ongehinderd moeten ook de laatste belemmeringen worden weggenomen.”

De gemeente heeft goede ervaringen met Stichting Ongehinderd in het project Zorgeloos op Vakantie. Daarbij zet de gemeente zich samen met de Wmo Adviesraad en toeristische ondernemers in voor betere toegankelijkheid van accommodaties, restaurants en recreatiemogelijkheden.

Herkeuring bij gemeenteraadsverkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar doet Stichting Ongehinderd een herkeuring van alle stemlocaties. De komende 8 jaar zijn er meerdere verkiezingen. Door de testen nu te laten uitvoeren heeft de gemeente een goede basis voor de komende jaren. De kosten voor het toetsen van de stembureaulocaties betaalt de gemeente uit het geld dat ze van het Rijk heeft gekregen voor meerkosten rond corona.

Deel dit artikel