Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Deze veerpontjes lagen op zaterdag 30 juli aan de kant.ren. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Door de lage waterstanden in de rivieren in Gelderland is een aantal veerpontjes tijdelijk gestopt met varen. Het gaat vooral om voet- en fietsponten.

- Door de lage waterstanden in de rivieren in Gelderland is een aantal veerpontjes tijdelijk gestopt met varen. Het gaat vooral om voet- en fietsponten. Het kan maar zo zijn dat je tijdens je fietstochtje extra kilometers moet maken. Welke pontjes liggen er nu al uit en welke varen er nog wel?

De rivieren de IJssel, Rijn en Waal hebben een lagere waterstand dan normaal in deze tijd van het jaar. Het recreatiebedrijf Uiterwaarde heeft deze maand vier veren uit de vaart genomen, omdat zij door het lage water in de Waal de veerstoep niet meer kunnen bereiken.

Als eerste bleef het veer Beuningen-Slijk Ewijk aan de kant, vanaf zaterdag 16 juli vaart deze pont niet meer. Daarna volgde het veer Druten-Dodewaard. Ook het Liniepontje en het veer Varik-Heerewaarden blijven werkeloos aan de kant.

Op onderstaande kaart is duidelijk te zien welke pontjes wel en niet varen:

Deze veerpontjes lagen op zaterdag 30 juli aan de kant.ren. - Foto: Omroep Gelderland

De veerpont in Arnhem, die van en naar de Stadsblokken vaart, heeft ook last van het lage water. "Het gaat nog wel hoor, we kunnen alleen geen fietsen meer meenemen," vertelt schipper Jan Troosten. "Het is te ondiep voor de klep, we moeten andersom afmeren. Maar ik verwacht dat dit tijdelijk is. Zodra het water gaat stijgen kunnen er weer fietsen mee."

Slalommen tussen schepen

Bij het veer tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden is het soms flink wachten voordat de oversteek gemaakt kan worden, weet ook schipper Gerard Bosman. "De rivier is smaller, dus het is ook een beetje oppassen en een beetje rustig aan doen. Slalommen tussen alle grote schepen door en dan zien dat we aan de overkant komen. Vervolgens de mensen weer veilig afleveren en dan weer terug zien te komen. Zo gaat het de hele dag door."

Voor deze twee veerdiensten wordt nu per dag bekeken of er nog genoeg water stroomt om heen en weer te kunnen blijven varen. "De laatste jaren is het gewoon steeds lager", ziet de schipper. "Het is steeds droger aan het worden, dus die rivier wordt ook steeds lager."

De pontjes die nog wel varen, hebben met flink wat uitdagingen te maken:

Bij de veerpont tussen Wageningen en Randwijk, het Lexkesveer, zijn er geen problemen door het lage water. Een medewerker vertelt dat dit in het verleden ook nog nooit is voorgekomen. "Dit komt omdat wij aanmeren bij veerstoepen, en het water wordt hier kunstmatig door stuwen op peil gehouden."

De lage waterstand is het gevolg van minder regenval, maar minder smeltwater vanuit de Alpen is ook een oorzaak. Volgens Rijkswaterstaat blijven de rivieren de komende dagen nog wel laag. Niet alleen de (recreatie)pontjes hebben hier last van, het heeft ook gevolgen voor de scheepvaart en woonboten.

Zie ook:

Meer over

Deel dit artikel