Ankeiler: Verkeersongevallen met een dodelijke of ernstige afloop: in de afgelopen twee weken zijn er in onze provincie alleen al achttien gevallen geweest.

- Verkeersongevallen met een dodelijke of ernstige afloop: in de afgelopen twee weken zijn er in onze provincie alleen al achttien gevallen geweest. Zo waren er fatale ongelukken in Beek en in Laag-Soeren. Waarom gaat het op de Gelderse wegen zo vaak fout?

Of er daadwerkelijk sprake is van een toename is nog te vroeg om vast te stellen. Wel weten we dat van de achttien ongevallen er zeven plaats hebben gevonden op Gelderse provinciale wegen. "25 procent van alle verkeersdoden vallen op N-wegen, de impact van de ongelukken is hier echt het grootst", vertelt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland.

Om aan te kaarten wat de impact van de ongelukken op de provinciale wegen is geweest, volgt een overzicht van de zes verkeersongevallen die op verschillende N-wegen in Gelderland hebben plaatsgevonden in de periode van 13 tot en met 27 juli.

1. Auto op de kop bij Beusichem
Op de N320 bij Beusichem, gemeente Buren, sloeg een auto over de kop. De bestuurder raakte niet gewond.
2. Fataal ongeluk in Beek
Een 20-jarige man liep over de Nieuwe Rijksweg (N325) in Beek-Ubbergen. Hij kwam in botsing met een auto en is aan zijn verwondingen overleden.
3. Frontale botsing Laag-Soeren
Op de Harderwijkerweg (N786) in Laag-Soeren zijn twee auto's frontaal op elkaar gebotst. Eén bestuurder is om het leven gekomen. Vijf andere inzittenden raakten zwaargewond.
4. Voetganger ernstig gewond na aanrijding
In Groesbeek is een man ernstig gewond geraakt na een aanrijding op de Zevenheuvelenweg. Hij is in de nacht van zaterdag 24 juli op zondag 25 juli geschept door een auto.
5. Motor klapt op auto
Een motorrijder reed achter op een personenauto op de N303 bij Nijkerk. De motorrijder raakte bij de aanrijding ernstig gewond.
6. Automobilist overleden in Hummelo
Een automobilist is overleden na een eenzijdige aanrijding op de Keppelseweg (N317) in Hummelo. De man was vermoedelijk onwel geworden achter het stuur.

Kleine kans op een goede afloop

Stomphorst legt uit waarom juist op die provinciale wegen de impact het grootst is: "Op N-wegen wordt er een maximumsnelheid van 80 tot 100 km per uur gehanteerd. Hier wordt altijd harder gereden. Daarnaast bestaat een provinciale weg uit twee banen in tegengestelde richtingen, wanneer het hier verkeerd gaat, klap je frontaal op een andere auto. De kans dat dit goed afloopt is heel klein. "

Nergens meer verkeersdoden dan hier

Op basis van cijfers van zowel het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) als het Bestand Geregistreerde Ongevallen in Nederland (BRON) is gebleken dat de meeste verkeersdoden in de provincie Gelderland vallen. In heel het land verongelukten 582 mensen, in onze provincie kwamen 94 mensen om het leven. Stomphorst erkent ook de ernst. "Het totaal aantal verkeersdoden is iets afgenomen, maar 94 mensen in één jaar tijd blijft veel."

Menselijk falen

Volgens Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog uit Bruchem, komt 95 procent van alle gevallen voort uit menselijk falen. De psycholoog vertelt dat dit falen bestaat uit afleiding, ongeduld en irritatie. Als het buiten warm is, wordt dat alleen maar erger. "Je ziet bij hitte dat het geduld om met anderen in het verkeer om te gaan erg laag ligt, waardoor mensen snel buiten proportie gaan reageren."

Gedragspsycholoog Dané Mulder legt ook uit dat menselijk falen in het verkeer vaak terug te leiden is naar één grote denkfout. "We handelen als mensen grotendeels onbewust, terwijl we denken dat we de controle hebben. Dan denk je bijvoorbeeld dat je die ene bocht met 80 kilometer per uur wel kan redden."

"Uiteindelijk blijft menselijk gedrag onvoorspelbaar en soms onvoorstelbaar. Het enige wat we kunnen doen is werken aan de veiligheid", aldus Tertoolen.

Zie ook: Lijst met 15 onveilige wegen: 'Het is levensgevaarlijk!'

Meer over

Deel dit artikel