Lead image 1:
Lead image TXT 1: De benzine is het goedkoopst tussen 18.00 en 19.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur. Foto: ADAC
Ankeiler: Het is je vast niet ontgaan: de benzineprijs in Duitsland ligt door belastingverlagingen een stuk lager dan in onze provincie.

- Het is je vast niet ontgaan: de benzineprijs in Duitsland ligt door belastingverlagingen een stuk lager dan in onze provincie. Omdat de prijzen bij onze oosterburen gedurende de dag flink schommelen, kan het lonen om goed op de actuele prijs te letten. Op welk moment van de dag tank je het goedkoopst?

Afgelopen woensdagochtend, toen de verlaging in Duitsland net was doorgevoerd, bleek het prijsverschil bijna 40 cent. Een liter Euro 95 kostte in onze provincie bij het goedkoopste tankstation 2,17 euro, in Duitsland ‘slechts’ 1,79 euro.

Niet meer onder de 2 euro

Hoe anders is dat op deze pinksterzaterdag. De benzineprijzen in onze provincie zijn opgelopen, maar die bij onze oosterburen nog een stuk meer. Zo kan je in Kranenburg – net over de grens bij Nijmegen – 's ochtends niet meer voor onder de 2 euro terecht. Bij de tankstations van Aral en Argos betaal je 2,00 euro per liter.

Kijken we naar andere populaire tankstations over de grens, dan zien we dat de prijs ook daar bijna de 2 euro aantikt. In Elten en Suderwick kost een liter 1,97. De goedkoopste benzine vinden we net over de grens bij Winterswijk: 1,93 euro.

In onze provincie reken je bij het goedkoopste tankstation inmiddels 2,24 euro af. Dat is een verschil van 31 cent.

's Ochtends het duurst

Wie de actuele prijzen nu vergelijkt, komt waarschijnlijk tot een ander verschil. De prijzen veranderen namelijk vooral in Duitsland meerdere keren per dag. Volgens de ADAC passen pomphouders in Duitsland de prijzen gemiddeld zeven keer per dag aan.

De Duitse tegenhanger van de ANWB deed vorig jaar onderzoek naar de prijsbewegingen en kwam tot deze grafiek:

De benzine is het goedkoopst tussen 18.00 en 19.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur. - Foto: ADAC

Te zien is dat de prijzen ’s nachts gedurende een lange tijd contant blijven en dan ’s ochtends een flinke piek bereiken. Even na 7.00 uur is de benzine het duurst. De prijs zakt dan weer, met pieken rond 10.00, 13.00, 16.00 uur, voor 18.00 uur, voor 20.00 uur en ten slotte vanaf 22.00 uur. Dan stijgt de prijs weer naar het nachtelijke niveau.

Wanneer is de benzine het goedkoopst?

De conclusie die we uit deze analyse van de ADAC kunnen trekken: de benzine is gemiddeld het goedkoopst tussen 18.00 en 19.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur.

Het prijsverschil met het piekmoment rond 7.00 uur is dan bijna 8 cent. Op een volle tank van 50 liter is dat al gauw 4 euro. Dat komt dan nog boven op het prijsverschil met Nederland.

Zie ook: Zoveel euro bespaar jij als je tankt in Duitsland

Deel dit artikel