Omroep Berg en Dal - Nieuws

Het is inmiddels 75 jaar geleden dat de Tweede Wereld oorlog eindigde. Om te voorkomen dat de daden en gebeurtenissen ten tijde van nazi-Duitsland niet worden vergeten, is de vereniging “Erinnern für die Zukunft” in Moers opgericht.

Elk jaar organiseert de vereniging een bustocht naar historische plaatsen langs de Nederrijn, om herinneringen zichtbaar te maken. De dagtocht start in Moers en gaat over de grens naar het Nederlandse Groesbeek voor een eerste stop. Hier bevindt zich één van de grootste Canadese militaire begraafplaatsen van Nederland.

Blijven herinneren

Vanuit Kleef gaat de reis verder naar Büderich aan het linker Rijnoever. Hier moest de Rijn overgestoken worden om de Duitse verdediging verder terug te dringen. Het was een belangrijke stap naar het einde van de oorlog.

De vereniging organiseert elk jaar weer activiteiten. Zo willen zij er vooral voor zorgen dat mensen gezamenlijk blijven herinneren voor de toekomst.

Samenwerking

Omroep Gelderland werkt samen met het Duitse Studio47 aan de “Vrij zonder grenzen” in Europa. Het programma vertelt grensoverschrijdende verhalen uit de regio die te maken hebben met de 75e Bevrijdingsdag en 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog.

De herinneringen aan deze tijd staan centraal, bijvoorbeeld aan vlucht en verdrijving, maar ook de gevoelens van nu zijn erg belangrijk over wat ons verbindt en wat ons van elkaar onderscheid.

Deel dit artikel