Afdrukken
Ankeiler: Vooral als ze in bloei staan kun je er bijna niet omheen: de twee sierkersen aan de voorzijde van Jachtslot Mookerheide.

- Vooral als ze in bloei staan kun je er bijna niet omheen: de twee sierkersen aan de voorzijde van Jachtslot Mookerheide. Helaas zijn deze bomen op sterven na dood en daarom heeft Natuurmonumenten, eigenaar van het Jachtslot, besloten ze te vervangen tijdens de huidige restauratie.

De kersen zijn 50 jaar geleden geplant

De sierkersen zijn zogenaamde ‘geënte bomen’ en zo’n 50 jaar geleden geplant. Een zeer hoge leeftijd voor een geënte boom. Ook hebben zulke bomen meer kans op schimmels, vooral als de vitaliteit afneemt. Helaas zitten er in deze sierkersen drie verschillende soorten schimmels , waaronder de honingzwam. Deze schimmels, herkenbaar aan de paddenstoelen, zorgen er voor dat de kersen versneld doodgaan.

Beeldbepalende bomen

Aangezien de bomen beeldbepalend zijn, wil Natuurmonumenten graag sierkersen behouden op deze plaats. Daarom worden ze nu verwijderd, zodat in het komend najaar twee nieuwe bomen kunnen worden geplant. Als het jachtslot in 2023 haar deuren weer opent, staan er weer twee mooie sierkersen te bloeien die weer z’n 50 jaar te gaan hebben.

Van het hout gaat Natuurmonumenten proberen iets mooi maken wat terug gaat komen in het jachtslot. Als een blijvende herinnering aan deze twee beeldbepalende bomen.

Landgoed Mookerheide

Landgoed Mookerheide bevindt zich in het bos tussen Molenhoek en Groesbeek. Het jachtslot, nu in de steigers, springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen, waar vroeger de nonnen en nu vrijwilligers van Natuurmonumenten van alles verbouwen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Deel dit artikel