Ankeiler: Gemeente Berg en Dal heeft bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) een aanvraag gedaan voor het project Aardgasvrije Wijken. Dit is een rijksbijdrage voor gemeenten.

- Gemeente Berg en Dal heeft bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) een aanvraag gedaan voor het project Aardgasvrije Wijken. Dit is een rijksbijdrage voor gemeenten. De gemeente vraagt om een bijdrage van bijna 4 miljoen euro.

All-electric project

Hiermee willen ze inwoners een mogelijkheid bieden tot uitgebreide isolatie van hun huis én een mogelijkheid om van het aardgas af te gaan. Ook kunnen inwoners deelnemen aan het traject dat verder gaat dan alleen maar isolatie: het zogenaamde all-electric project. All-electric woningen zijn niet aangesloten op het aardgasnetwerk en hebben dus geen traditionele verwarmingssystemen zoals CV-ketels. Ze gebruiken alleen elektriciteit om ruimtes en water te verwarmen. Daarnaast is ook een hybride warmtepomp mogelijk. Deze werkt samen met een reguliere CV-ketel. De gemeente wil voordeel behalen door benodigde isolatiematerialen en warmtepompen collectief in te kopen.

Wethouder Nelson Verheul: “Dit is een hele mooie kans om met behulp van het Rijk, onze inwoners de kans te geven zich voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.”

Rijk beoordeelt de aanvragen

De bijdrage is door 47 gemeenten aangevraagd. Op dit moment beoordeelt het Rijk de aanvragen, en zal vervolgens aan 12 gemeenten de bijdrage toekennen. In het eerste kwartaal van 2022 wordt duidelijk welke gemeenten de bijdrage krijgen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.