Bevat Video: Video
Ankeiler: In september, rond Wereld Alzheimer Dag, komt de tentoonstelling Gezichten van dementie naar de regio Nijmegen. De expositie is te zien in de Protestantse kerk in Groesbeek.

- In september, rond Wereld Alzheimer Dag, komt de tentoonstelling Gezichten van dementie naar de regio Nijmegen. De expositie is te zien in de Protestantse kerk in Groesbeek. Gezichten van dementie is een project van kunstenaar Herman van Hoogdalem en journalist, filmer en voormalig nieuwslezer Gijs Wanders. Ze bestaat uit geschilderde portretten van mensen met dementie door Herman en gefilmde portretten van hun dierbaren door Gijs.

2,40 meter hoge aquarellen

De expositie met 2,40 meter hoge aquarellen en vijf-minuten films trekt veel publiek, in Nederland en over de grens. Op zondag 12 september werd de expositie geopend. Tijdens de expositie zullen diverse activiteiten rond het thema dementie worden gehouden. Zowel onderwijsinstellingen als de zorgsector worden erbij betrokken. De expositie is vanaf woensdag 15 t/m woensdag 22 september dagelijks van 13.30 tot 16.30.u. geopend.

Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders verbinden hun eigen ervaring aan Gezichten van dementie. Het project begon als postuum eerbetoon aan de moeder van Herman die dement was toen zij overleed, en leidde via diverse families uiteindelijk naar de vader van Gijs, die ook werd getroffen door dementie. Hij overleed in januari 2017.

Intieme verhalen

Gezichten van dementie brengt het actuele onderwerp dementie op een unieke manier onder de aandacht. De impact van de ziekte wordt duidelijk aan de hand van de indringend geschilderde portretten en de intieme verhalen erachter. Getoond wordt wat dementie met mensen doet, wat er gebeurt tussen de geschilderde hoofdpersonen en hun gefilmde geliefden: het verdriet, de wanhoop, de onthechting, de berusting, de ontroering.

De aquarellen en korte films maken veel los, mensen ervaren herkenning en daarmee erkenning, delen emoties en gaan met elkaar in gesprek. Zo willen de beide makers een bijdrage leveren aan een dementievriendelijkere samenleving.

Opeens was mijn moeder onderdeel van een gemeenschap van patiënten, sommige slapend, andere rusteloos rondlopend met die merkwaardig afwezige blik in hun ogen.

Herman van Hoogdalem: "Vijfentwintig Jaar geleden stierf mijn moeder. In de laatste fase van haar leven werd ze dement. De verwording van haar gezicht en de verandering van haar karakter maakten diepe indruk op mij. Tijdens mijn bezoeken aan verpleeghuis De Dilgt in Haren zag ik een wereld die mij sterk is bijgebleven. Opeens was mijn moeder onderdeel van een gemeenschap van patiënten, sommige slapend, andere rusteloos rondlopend met die merkwaardig afwezige blik in hun ogen. Het was een wereld die mij schokte."

Wat zou je zeggen als jouw geliefde opeens van het doek zou stappen?’ ‘Ik hou van je,’ was de reactie.

Gijs Wanders: '"De families die ik interviewde vroeg ik vaak: ‘Wat zou je zeggen als jouw geliefde opeens van het doek zou stappen?’ ‘Ik hou van je,’ was de reactie. ‘Waarom?’ wilde ik weten. ‘Omdat ik het te weinig hebben gezegd,’ was het antwoord. Sindsdien kon ik het niet vaak genoegen tegen mijn vader zeggen, omhelsde ik hem bij elke ontmoeting, zonder schroom. Met mijn verhalen bereikte ik hem nauwelijks meer, maar nooit had ik mijn vader zo dichtbij, nooit voelde ik de warmte zo binnenkomen.’

Expositie Gezichten van dementie: woensdag 15 t/m woensdag 22 september dagelijks van 13.30 tot 16.30.u. in de Protestantse Kerk in Groesbeek.

Omroep Berg en Dal TV was aanwezig bij de opening op 12 september en maakte onderstaande reportage:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.