Afdrukken
Ankeiler: Door het aanwijzen van Nederland als hoogrisicogebied gelden er sinds vandaag weer strengere inreisregels voor Duitsland.

WINTERSWIJK - Door het aanwijzen van Nederland als hoogrisicogebied gelden er sinds vandaag weer strengere inreisregels voor Duitsland. Door de nieuwe inreisbeperkingen is het voor Gelderlanders die op vakantie gaan bij onze Oosterburen soms lastig na te gaan welke regels er nu precies gelden.

"Je kunt het bijna niet meer bijhouden", zegt de Winterswijkse Dominique Esselink. Ze hoopt in augustus een week met haar gezin naar het Duitse Cochem te gaan. "We weten op dit moment echt nog niet wat we gaan doen." Het park waar het gezin naar toe gaat geeft aan dat de situatie per week kan veranderen en dat ze altijd nog kunnen omboeken naar een park in Nederland.

Esselink baalt van de onduidelijkheid en de regels die soms per week lijken te veranderen. "Behalve de kinderen zijn we volledig gevaccineerd, maar het is onduidelijk of de kinderen nu wel of niet in quarantaine moeten als we in Duitsland zijn aangekomen. Op de ene website staat dit en andere weer dat."

Nieuwe regels

Volgens de website 'Wijs op reis' van het Ministerie van Buitelandse Zaken moeten vanaf vandaag reizigers uit Nederland na aankomst in Duitsland in quarantaine, tenzij ze volledig gevaccineerd of zijn hersteld van het coronavirus. De quarantaine duurt in principe tien dagen, behalve als mensen na vijf dagen negatief testen.

Ook moeten reizigers die de grens over gaan een vaccinatie-, test- of herstelbewijs kunnen tonen. Die gegevens moeten via internet worden doorgegeven aan de Duitse autoriteiten. De regels gelden voor alle reizigers vanaf zes jaar.

Er zijn uitzonderingen

Voor grenspendelaars gelden er wel enkele uitzonderingen. Zo zijn mensen die tanken of boodschappen willen doen bij de Oosterburen, en dus minder dan 24 uur in Duitsland verblijven, vrijgesteld van registratie- en quarantaineverplichtingen. Dit geldt ook voor bezoek aan naaste familieleden van maximaal 72 uur. Wel is het verplicht om een medisch mondmasker te dragen en een bewijs van test, herstel of vaccinatie te kunnen laten zien.

Pendelaars die vanwege schoolbezoek of werk regelmatig Duitsland in komen zijn ook vrijgesteld van registratie- en quarantaineverplichtingen. Ze moeten zich twee keer per week laten testen, dit mag ook bij binnenkomst in Duitsland.

Deel dit artikel